DISFUNCȚIE ERECTILĂ (IMPOTENȚĂ)

377

Disfuncția erectilă, adesea denumită în mod eronat termenul „impotență”, este incapacitatea de a realiza și menține o erecție suficientă pentru un contact sexual satisfăcător. Este o boală foarte frecventă care afectează 13% din populația masculină, ceea ce înseamnă că aproximativ 3 milioane de italieni sunt deficitare în erecție. Deși poate apărea la orice vârstă, disfuncția erectilă este mai frecventă la bărbații cu vârsta cuprinsă între 45 și 50 de ani. Da, vârsta este unul dintre principalii factori de risc, chiar și pentru că îmbătrânirea se modifică o varietate de opțiuni de erectie: crește timpul necesar pentru a realiza pe deplin fermitatea penisului; faza de declin a menține o erecție, care, de asemenea, se dovedește a fi mai complicat; prelungește durata de menținere în funcțiune, adică timp de când nu poți avea o erecție după детумесценции.

Cum se face instalarea

Mecanismul de erecție este asociat cu vascularizarea specială a penisului și fluxul sanguin reglabil în corpurile cavernoase (două cilindri care se află în interiorul penisului). În condiții de flasc, sângele intră în penis prin artere și curge în mod egal prin vene. În timpul erecției, această situație de echilibru se schimbă datorită creșterii fluxului sanguin către penis și reducerii simultane a fluxului venos. Acesta este un fel de mecanism de ridicare: după stimularea erogenă (vizuală, tactilă sau chiar imaginară), anumite zone ale creierului sunt activate, care prin fibrele nervoase ale măduvei spinării stimulează structurile vasculare ale penisului. Rezultatul este dilatarea vaselor de sânge cu hiperflou sanguin la nivelul penisului și, în consecință, creșterea și starea de rigiditate care persistă până la momentul ejaculării.

CARE SUNT CAUZELE DISFUNCȚIEI ERECTILE

Mecanismul erecției poate fi modificat de mulți factori. Diferite cauze care pot determina apariția disfuncției erectile, există psihogenice, endocrine, neurogene, vasculare (arteriale și venoase) și iatrogene (terapeutice, chirurgicale sau radioterapeutice). Este important să ne amintim că din multe motive posibile, unele sunt „imuabile” , deoarece acestea sunt asociate cu situații patologice, în timp ce altele sunt în schimb „editate”, deoarece acestea sunt asociate cu factori comportamentali. Există condiții predispozante care, deși nu sunt cauze imediate ale deficienței erectile, pot crește dramatic riscul.

Condiții predispozante

Fumatul este un factor foarte important de risc pentru disfuncția erectilă; numărul de țigări afumate zilnic, iar durata obiceiului de fumat este direct legată de apariția deficienței erectile. De asemenea, trebuie raportat că asocierea fumatului cu alți factori de risc este determinată prin înmulțirea impactului asupra riscului de deficiență erectilă; de exemplu, la pacienții cu diabet zaharat, fumătorii au un risc mai mare decât la pacienții cu diabet zaharat interzis. Alte predispoziții sunt obezitatea, alcoolismul cronic și consumul de droguri.

Concerned beautiful female medicine doctor listening carefully patient complaints. Medical care or insurance concept. Physician ready to examine patient and help. Partnership trust and ethics concept

De ani de zile, acest psihogenic părea a fi cea mai frecventă cauză a disfuncției erectile; Astăzi, datele epidemiologice indică faptul că este adesea determinată sau însoțită chiar de schimbări de natură organică. Mecanismele prin care factorii psihologici pot contribui la apariția disfuncției erectile nu sunt încă pe deplin cunoscute. Rolul principal, desigur, îl joacă hiperactivitatea sistemului nervos simpatic, care apare, de exemplu, în condiții de stres. O stare specială este reprezentată de așa-numita „anxietate de performanță”, care determină efectul inhibitor al erecției și apare adesea la tineri în experiența sexuală timpurie, în lupta cu un nou partener sau după apariția primului eșec în actul sexual. (Carte de Consiliere Psihologică). Bolile endocrine, cele mai strâns asociate cu apariția disfuncției erectile, sunt hipogonadismul și hiperprolactinemia. Cu hipogonadism, există o scădere a nivelului de testosteron, care este însoțită de o scădere a dorinței sexuale și o scădere a activității erectile. La bărbații cu hiperprolactinemie, se observă o creștere a prolactinei, ceea ce face ca deficitul erectil să fie asociat cu o scădere a libidoului și a fertilității. (Comandați o vizită endocrinologică).

Cauze neurogene

Printre bolile neurologice asociate cu sistemul nervos central, care pot fi asociate cu disfuncția erectilă, joacă un rol important în scleroza multiplă, boala Alzheimer și boala Parkinson. (O carte de vizită neurologică). Leziunile măduvei spinării (adesea din accidentele auto) sunt o cauză obișnuită a lipsei de accidente. Restaurarea potenței sexuale posttraumatice depinde de nivelul și gradul de deteriorare. Chiar și nervii periferici care mediază erecția pot fi afectați în multe situații patologice, în special în cazul diabetului.

La nivel local-tulburări vasculare, responsabile pentru disfuncția erectilă, pot fi arteriale și venoase. În primul caz, deficitul erectil depinde de fluxul sanguin redus către penis, iar patologiile venoase împiedică sângele să intre în țesutul cavernos al penisului. Ateroscleroza este cu siguranță cea mai frecventă cauză a disfuncției erectile de origine arterială; alte cauze ale deteriorării vaselor de sânge care trebuie păstrate în minte includ chirurgia și radioterapia pelviană. În termeni sistemici, bolile cardiovasculare sunt una dintre principalele condiții, o predispoziție la disfuncția erectilă. Motivul cu patologie cardiacă de orice tip prezintă riscul de a dezvolta mai mult de două ori deficiența, tulburările în comparație cu bărbații sănătoși. Tensiunea arterială crescută este o afecțiune foarte frecventă în populația generală, ducând la disfuncție erectilă la aproximativ 20% dintre pacienții cu hipertensiune arterială. Infarctul miocardic duce la o deficiență erectilă la mai mult de 45% dintre pacienți, iar incidența ridicată a disfuncției erectile apare la persoanele cu accident vascular cerebral sau alte boli cerebrovasculare (aproximativ 85%). (Rezervați o vizită cardiologică).